субота, 23 березня 2024 р.



ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ  ТИЖДЕНЬ  ДИТЯЧОГО  ЧИТАННЯ  



 На полицях нашої бібліотеки


Увага! Для обережного читання (щоб не луснути від сміху). Пропонуємо новинки для наших читачів, які піднімуть настрій і  дітям, і дорослим та допоможуть усій родині провести час весело, разом поринути у світ казкових історій та захопливих пригод.

Всеволод Нестайко — класик сучасної української дитячої літератури. Всеволод Нестайко отримав багато літературних премій серед них: премія імені Лесі Українки, премія імені Миколи Трублаїні, премія імені Олександра Копиленка. Також автор був нагороджений у 2010 році Орденом Ярослава Мудрого, а у 2012 році отримав відзнаку «Золотий письменник України».
Твори Всеволода Нестайка перекладені більш ніж 20 мовами світу і це не дивно, адже його книги допомагають виховувати у дітей почуття справедливості, чесності, доброти, дружби і поряд з цим засуджують негативні якості, такі як корисливість, егоїзм та інші. Усі твори Всеволода Нестайка наповнені фірмовим гумором автора та повчальними історіями, цікавими персонажами, які весь час потрапляють у комічні ситуації.

Нестайко В. Тореадори з Васюківки.
Важко знайти в нашій літературі щось настільки веселе, талановите й дотепне, як ця неперевершена книга. Культовий твір, який увійшов до переліку золотої класики української літератури. Книга відзначена у «Почесному списку Андерсена» і перекладена двадцятьма мовами. Завдяки чудовому вмінню автора створювати гумористичні історії, серія веселих оповідань часом доводить читачів до нестримного сміху.
Книга розповідає про шкільні роки двох нерозлучних друзів, Яви та Павлуші, які пристрасно бажають прославитися на весь світ. Історія починається з відчайдушного інженерного проєкту хлопців — спорудження гілки метрополітену під сільським свинарником. У результаті 50-кілограмова свиня провалюється у безодню «інженерного проекту» Яви і Павлуші...
Книга Всеволода Нестайка «Тореадори з Васюківки» хоч і створювалася з розрахунком на дитячу та юнацьку аудиторію, але будь-яка доросла людина, прочитавши її, прийде у захват і зарядиться відмінним настроєм. 

Нестайко В. В країні Сонячних Зайчиків.
Власне, як відомий казкар письменник почався саме з «Країни Сонячних Зайчиків». Ба ні, казкарем він, мабуть, уже народився, бо з дитинства постійно вигадував щось таке химерно-хитромудре, що від подиву робили  великі очі  не  лише його  друзі-ровесники,  а  й рідні та вчителі. 
Ох і чортівні ж водиться на сторінках цієї книжки! Баби Йожки, Бабаї, Кощії Безсмертні, водяник, лішак, польовик і навіть місячний вовк несподівано вискочив із чорного люстерка! А править усім цим кодлом чорний Пан Морок. Страшно? Аж ніяк! Бо з цією нечистю відважно борються сонячні й місячні зайчики, а ще діти — звичайнісінькі школярі.

Нестайко В. Казкові пригоди і таємниці.
Книжка не випадково має таку назву. В ній - повість-казка «В Країні Сонячних Зайчиків», перкладена багатьма мовами світу, "Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків, за яку автор одержав премію ім. М. Трублаїні, повість-казка "Незвичайні пригоди  в лісовій школі", відзначена премією ім. Лесі Українки. Крім добре відомих юному читачеві творів, до збірки увійшли й нові - теж сповнені пригод і таємниць - "Пригоди журавлика", "Пригоди близнят-козенят", "Ковалі щастя, або Новорічний детектив".
Твори, які увійшли до цієї збірки, подарують вам багато сміху, веселощів, радощів, пустощів. І взагалі, - хоч яку казку цієї книги ви прочитаєте, неодмінно і назавжди Сонячний Зайчик оселиться і у вашому серці! 

Нестайко В. Золоті терези дідуся Татая. Три секрети Заги Маго. 
Де тільки не побував Грайлик, поки дістався Тридев’ятого Царства: і в Країні Солодощів, і в Країні Чагарників і Колючок, і навіть у Країні Ледарів... Для чого? Грайлик мусить виконати доручення загадкового дідуся Татая. А взагалі, у цих двох казочках дуже багато загадок. Прочитаєте книжку — і про все довідаєтесь, навіть про те, хто така Зага Маго... 

 Нестайко В. Чарівні окуляри.
Неперевершений майстер дитячої книги Всеволод Нестайко занурює читачів у вир пригод київського школяра Васі та його друзів. Все, що відбувається з ними, виглядає просто неймовірним!
Але здається, що у цій фантастичній історії письменник заховав дуже реалістичну думку про те, що у дитинстві "чарівні окуляри" отримує кожен із нас. Проте, коли люди дорослішають, вони розучуються ними користуватися, а згодом і зовсім забувають про них. І дійсно, маленькі діти помічають все навкруги, гостро відчувають насправедливість, тонко відчувають добро і зло,  люблять своїх близьких просто так, а не за подарунки. Але непомітно все змінюється - малюки вчаться говорити неправду, виявляють жорстокість, втрачають бажання допомагати і починають сприймати світ по-іншому, "по дорослому"...  


Галина Вдовиченко - авторка збірки короткої прози та п’ятнадцятьох книжок для дітей. Серед яких – серія «36 і 6 котів». Книжки потрапляли до коротких списків національних та міжнародних премій, зокрема Премії міста літератури ЮНЕСКО, Книга року Бі-бі-сі та інших. До міжнародного каталогу «White Ravens». Авторка є лауреаткою перших премій Коронації слова (в номінаціях «романи», «проза для дітей» та «ґранд-коронація слова»). Номінована на Astrid Lindgren Memorial Awards-2024. Пропонуємо вам серію добрих, веселих, захопливих історій, які безсумнівно сподобаються і маленьким, і дорослим читачам, подарують вашій родині незабутні хвилини спілкування та гарний настрій.

Вдовиченко Г. 36 і 6 котів. Повість-казка.
36 і 6 котів – саме стільки, не більше й не менше, хвостатих героїв Галини Вдовиченко – оселилося одного дощового вечора в помешканні пані Крепової попри її бажання. Але серце непоступливої господині до котів-безхатьків прихилила киця-сфінкс Баронеса. Ані пані Крепова, ані її племінник Стас навіть уявити собі не могли, чим обернеться вторгнення у їхнє маленьке помешкання 36 дорослих і 6 маленьких котів.

Вдовиченко Г. 36 і 6 котів-детективів. Повість-казка.
36 і 6 котів повертаються! І тепер у котів-танцюристів з’явився новий талант – до дряпопису. Їхні картини прикрасили стіни господаревої кав’ярні, але ненадовго... Стався злочин. Хто візьметься розслідувати дивне зникнення? Хто розкриє таємницю вісьмох липових дощечок? 36 і 6 котів-детективів беруться до справи…


Леся Воронина - сучасна українська письменниця, перекладачка та радіоведуча. Пані Леся напрочуд енергійна й бере участь у різноманітних літературних проєктах, а щочетверга її програма звучить із радіоприймачів на «Радіо Культура». Вигадувати свої фантастично-пригодницькі історії та «лякачки» почала ще в дитячому садочку, завдяки чому легко здобувала прихильність серед однолітків і викликала невдоволення вихователів. У школі зацікавилася українським фольклором, співала в хорі, а також захопилася східними двобоями та йогою, тож не дивно, що її герої частенько мають чорний пояс карате й володіють внутрішнім спокоєм і силою не гірше, ніж сам Брюс Лі. 
Під псевдонімом Гаврило Ґава написала понад сто сюжетів коміксів, що впродовж 13 років з’являлися на сторінках журналу "Соняшник". 

Леся Воронина. Суперагент 000. Дитячий детектив.
Нездоланний Супергерой 000, як і годиться всім супергероям, розплутує найзагадковіші злочини, перемагає найпідступніших ворогів і рятує світ від неминучої загибелі. Іронічний детектив знаної сучасної української письменниці Лесі Ворониної вже й сам став легендою. Сповнені жартів, іронії та смішних натяків, повісті про Гриця Мамая зацікавлять не тільки дітей та підлітків, а і їхніх батьків, якщо раптом вони не читали перші, вже раритетні, видання книжки.

Леся Воронина. Таємне товариство Боягузів, або Засіб від преляку №9.
Чи доводилося вам потрапляти у дивні й загадкові обставини? Вісь ви біжите знайомою вулицею і раптом, провалившись крізь люк, опиняєтесь у секретному штабі Таємного Товариства Боягузів. Ваша рідна бабуся виявляється геніальною винахідницею, що створила часоліт, а Землю от-от мають захопити хижі космічні прибульці-синьоморди, які хочуть заразити людей вірусом страху. І порятунок людства залежить тільки від вас!
Головне — зуміти здолати свій страх, і тоді найпотужніша зброя перетвориться на порох, а підступні космічні завойовники стануть безпорадними. Адже кінець-кінцем ви здобудете універсальний Засіб від переляку №9.

Леся Воронина. Таємне товариство Брехунів, або Пастка для Синьоморда.
Що б ви зробили, якби довідались, що на Землю має прибути десант космічних піратів-синьомордів? Мабуть, знизали б плечима й вирішили, що це дурний жарт. Та, виявляється, загроза цілком серйозна, адже синьоморди мають на нашій планеті своїх агентів, котрі вже підготували вторгнення космічних завойовників. І лише Клим Джура та його вірні друзі можуть врятувати людство від страшної катастрофи. Але для цього треба проникнути у підземний саркофаг, розгадати таємницю давніх єгипетських богів і оживити Сонячного Сфінкса.
Прочитавши фантастичну повість Лесі Ворониної "Таємне Товариство Брехунів", ви дізнаєтесь, чи пощастить нашим героям знешкодити підступних прибульців, провівши небезпечну операцію Пастка для Синьоморда.

Леся Воронина. Таємне товариство Ботанів, або екстрим на горі Підстава.
Порятунок людства від інопланетян — небезпечна справа, яка загартовує дух. Ось і Клим Джура після бою з синьомордами, здається, зовсім нічого не боїться. Тому й приймає запрошення відправитися на екстремальний відпочинок на горі Підстава... навіть попри таку назву місця!
Зовсім скоро наш головний герой дізнається, що гора має таку назву не просто так, запрошення йому надіслали не друзі Жук та Заєць, а у таборі на нього чекає пастка. Але хто стоїть за всім цим та які таємниці приховує Підстава? Невже це помста зловісних синьомордів, або у Клима з'явилися нові вороги?.. Дізнайтеся у книжці «Таємне Товариство Ботанів, або Екстрим на горі Підстава»!

Леся Воронина. Таємне товариство Близнюків, або Чудовисько озера Лох-Ойх та інші страховища.
Хижі космічні прибульці-синьоморди, які володіють універсальною зброєю, хочуть перетворити Землю на власну колонію. Адже на нашій планеті існують місця сили — стародавні споруди-мегаліти, що можуть наділити будь-яку живу істоту надприродними властивостями. Однак Клим Джура, хлопець, який розуміє мову синьомордів і вміє читати їхні думки, збирається перемогти ворога його власною зброєю. Здійснити небезпечну операцію «Антижаб-4», від успіху якої залежить доля людської цивілізації, Климові допомагають не лише члени Таємного Товариства Близнюків, а й загадкове чудисько озера Лох-Ойх...

 
Сашко Дерманський - сучасний український письменник, також відомий публіці під псевдонімами Сашко Володарський та Назар Діброва. Творчість Сашка Дерманського насамперед орієнтована на дітей молодшого та шкільного віку. Творам письменника властиві яскраві і привабливі персонажі, веселі історії і захоплюючі пригоди, завдяки чому діти читають їх на одному диханні. Багато робіт автора відзначені популярними українськими літературними преміями, серед яких «Коронація слова», «Золотий лелека» і «Книга року».

Сашко Дерманський. Чудове Чудовисько. 
У захоплюючій повісті Сашка Дерманського розповідається про незвичайне знайомство дівчинки Соні з чудовиськом Чу, що виглядає немов сніп рожевого сіна в синю крапочку. Але чудовиська ще ніколи не дружили з дітьми, їм спеціально роблять щеплення проти дітодругії (страшної хвороби серед химер). За кілька місяців Чу мусить заробити сім подяк від людей, аби довести, що у людському світі є дружба й доброта, бо інакше його закинуть у Країну Жаховиськ.  Безліч пригод і небезпек спіткає героїв, але справжня дружба творить справжні дива...
Це друге видання доповнене новими детективними розділами. 

Сашко Дерманський. Чудове Чудовисько. У країні Жаховиськ.
Друга книжка трилогії «Чудове Чудовисько». "Щиро вважаю, що цією повістю Сашко Дерманський починає справджувати найсміливіші надії на успіх нової української дитячої літератури... Після прочитання рукопису мене від радості аж розпирало. Засмучувало одне: я не мав з ким поділитися нею, адже на той час ніхто ще книжки не читав. Я зателефонував авторові і не менше двадцяти хвилин «оспівував» його нову повість. Тоді примчав додому і запропонував рукопис синові. Далі не спав до третьої ночі, вдоволено наслухаючи, як він нестримно сам до себе гигоче, і вгадував, про що саме він у цю мить читає. Я мало не пурхав, коли син, дочитавши, забіг до мене і ми напівпошепки — бо ж усі давно сплять! — смакували найефектніші епізоди і мріяли про український Голлівуд, адже «Чудове Чудовисько в Країні Жаховиськ» ще й надзвичайно кінематографічна річ... А тепер ось не можу дочекатися, коли цю книжку нарешті надрукують, щоб і ви, любі читачі, змогли втішно порозкошувати..." — Іван Малкович. А відсьогодні ця чудова книжка  є у нашій бібліотеці, тому швиденько до нас... 

Сашко Дерманський. Чудове Чудовисько і Погане Поганисько.
Пригоди Чудового Чудовиська і дівчинки Соні тривають! Нова порція смішних, моторошних і захопливих пригод чекає на вас. Погане Поганисько готове завоювати усіх нас, але в сучасній Україні так багато відважних малих і великих героїв, що навіть абсолютне зло не завжди має шанс на перемогу...
Блискучі діалоги, живописні характери, природна й багата художня мова яскраво засвідчують, що Сашко Дерманський гідно продовжує літературні традиції наших веселих класиків — від Котляревського й Гоголя до Остапа Вишні і Всеволода Нестайка...

Сашко Дерманський. Маляка і Крококовть.
Коли з жолудя проростає дубочок, ти неймовірно радієш рідкісному везінню. А коли виростає дубище Агасфер... у цьому світі починаються дива. Рухомі статуї-велетки, водяні ящури, летючий багатоповерховий будинок, ґуґл-бабці... Як уберегти обидва світи — людський і драконячий? Як цього досягти і про те, як вчинять Маляка і її бабуся, читайте у новій повісті Сашка Дерманського "Маляка і Крококовть".

Сашко Дерманський. Бабуся оголошує війну.
Бабусина любов - явище беззастережне і стихійне. Як літня злива або ранковий туман понад річкою. Вона огортає м`яко, лагідно і... завзято. Бабуся Катастрофа страшенно любить свого онука Ониська. І його вірних друзів любить. І всіх, хто робить добро іншим - теж. А всіляких негідників бабуся Катастрофа недолюблює. Відверто кажучи, вона їх терпіти не може. А якщо хтось, не приведи Господи, хоче скривдити її любого онучка, отоді вже нехай начувається! Бо бабуся Катастрофа тут-таки вдягає свою хвацьку бандану й оголошує війну!


За літературний труд Валентин Чемерис відзначений багатьма урядовими нагородами та грамотами, званням заслуженого працівника культури України.  У 1990 році письменник отримав найпрестижнішу краєзнавчу нагороду – Всеукраїнську літературну премію імені Д. І. Яворницького за історичні романи «Скандал в імператорському сімействі» та «Смерть Атея».
Творча спадщина Валентина Чемериса дуже велика, налічує майже сто видань, у яких вміщені різножанрові твори: гумористично-сатиричні, історичні, пригодницько-фантастичні, автобіографічні, а також книжки для дітей. Письменник порушує в них одвічні проблеми любові, вірності, боротьби за справедливість, виховання духовної особистості. Всі вони сповнені оптимізму. «Що тут дивного, гумор я люблю, веселі речі я писав і писатиму до кінця свого життя. Але писатиму й інші – історичні, фантастичні і ще бозна-які, ті, що ляжуть мені на душу», – говорив Чемерис.

Чемерис В. Вітька+Галя, або повість про преше кохання.
«Вітька + Галя, або Повість про перше кохання» — автобіографічна гумористична повість українського письменника Валентина Чемериса про життя і пригоди школярів із села Великі Чаплі. На сторінках цієї книги переплелись: дружба і кохання, вірність і перший поцілунок, дуель і перше побачення. Героїчні, а часом безглузді і смішні вчинки підказують головному герою Вітьку Горобцю знайти шлях до серця Галі Козачок. В основу твору покладено історію дружби й першого кохання автора. Прототипом образу Вітька Горобця став сам Валентин Чемерис, бо в дитинстві його часто називали «Вально» або «Вітько». Імен друзів письменник також не змінював: Федько і Галя Козачок реальні особи, з яких він писав своїх персонажів.


Неперевершений Джеремі Стронґ пише так захопливо та весело, що неможливо не розреготатися! Недарма серія книг Джеремі Стронґа українською мовою від Видавництва Старого Лева так і називається «Читання для реготання». Джеремі Стронг і його твори 
– сучасний феномен британської літератури. Його біографія є чудовим надихаючим прикладом для усіх, хто боїться почати свою справу та перетворити хобі на роботу. Закінчивши університет у Йоркширі, він почав працювати викладачем молодших класів. Його добре серце та щира любов до дітей нікого не лишали байдужим. Надалі Джеремі Стронґ почав читати лекції для вчителів та учнів по всій Британії, готуючи нові матеріали для навчання, пропонуючи розроблені власноруч методики.  Він із неймовірним теплом завжди ставився до учнів та їх витівок і переніс ці відчуття у свої книжки. Його твори сповнені тонкого доброго гумору, там буденне переплітається із фантастичним. А чого варті самі назви його історій, як-от "Вікінг у моєму ліжку", "А в нас у ванні фараон!", "Знамениті сіднички мого брата", "Ракета на чотирьох лапах". Вони відразу притягують до себе увагу та обіцяють справжню комедію під палітуркою. 
джерело: https://book-ye.com.ua/authors/dzheremi-strong/

Стронг Дж. Гармидер у школі.
Книжка, яка не поступається жодній казці у цікавості «Гармидер у школі» Джеремі Стронґа розповідає про феєричну міс Гармидер. Ця жвава вчителька приходить на заміну і закохує у себе всіх учнів школи. Секрет популярності міс Гармидер у тому, що вона шукає індивідуальний підхід до кожного та вміє перетворити нудне навчання на цікаву пізнавальну гру. Однак, все б добре, якби директор школи не почав обурюватися неприйнятній поведінці вчительки та її учнів.
Книга «Гармидер у школі» доводить усім, хто недолюблює школу, що навчання може бути веселим та неймовірно цікавим. Разом з міс Гармидер та її учнями ваша дитина зможе познайомитися з основами фізики та математики у басейні, вивчити георгафію, шукаючи скарби, заховані по всій школі! Головні герої книги Джеремі Стронґа «Гармидер у школі» вміють веселитися, легко пізнавати світ та йти проти правил. Рекомендуємо прочитати «Гармидер у школі» Джеремі Стронґа також батькам та вчителям. Книжка допоможе зрозуміти, як дітей зацікавити та заохотити до навчання

Стронг Дж. Ракета на чотирьох лапах.

Що це? Комета, болід чи реактивний літак? Ні, це всього лише собака Стрілка – справжня ракета на чотирьох лапах, суміш вихору, хорта і спортивного «Феррарі». Вона має фантастичну здатність втягувати в халепу свого одинадцятирічного господаря Тревора і його подружку Тіну.


Стронг Дж. Нові пригоди Ркети на чотирьох лапах.
Стрілка і  троє її кумедних цуценяток, з якими нерозлучні друзі Тревор та Тіна збираються зустрічати найкраще у світі свято – Різдво. І ще вони мають намір допомогти відомому спортсменові бігати швидше та перемогти на Тваринячих іграх поганця Чарлі Смага і трьох його ельзаських вівчарок. Чи пощастить їм? Беріть книжку, розгортайте і читайте хутчіш.

Джефф Кінні - прославлений американський творець популярних ігор, дитячий письменник і карикатурист. Світову популярність автору принесла книга «Щоденник слабака», яка практично відразу після публікації стала бестселером. Незабаром твір отримав кілька продовжень і послужив основою для повноцінного кінофільму, в якому сам автор зіграв одну з епізодичних ролей. Читати книги Джеффа Кінні варто тим, хто шукає цікаву і легку дитячу літературу, яка може не просто захопити читача, а й наповнити його оптимізмом і забезпечити необхідну дозу мотивації.

Кінні Дж. Щоденник Слабака.
Ця розповідь про хлопця Грега Гефлі, який є далеко не найпопулярнішим хлопчиною в школі, але сильно хоче бути таким. Середня школа, де вчорашня дрібнота опиняється серед рослявих і недобрих підлітків, які вже й бороду голять, це просто катастрофа якась. Але Греґ не втрачає оптимізму й ділиться з нами своїми пригодами й порадами. Ця книга з максимальним реалізмом. Джеф Кінні легко та доступно описує звичайні шкільні будні звичайної сім'ї. Це сильно чіпляє і хочеться читати далі й далі , вона захоплює з першої сторінки та не відпускає до останньої миті, ви жодного разу не пошкодуєте. Книжка написана специфічною мовою, її цікаво читати і дорослим, і підліткам, але будьте готові до того, що в ній є слівця, притаманні сучасній молоді. Буде корисно прочитати цю книгу батькам, ви побачите "себе" у іншому ракурсі. Книжка подана з малюнками ніби справжній рукописний щоденник, завдяки цьому читати в багато разів легше. Це є унікальним стилем. Книга стане приємною розвагою для вас.

Немає коментарів:

Дописати коментар